zaterdag 4 juni 2011

Minstens twee agenten en drie NAVO-beveiligers gedood in Ghazni

Zeker twee politiemannen en drie bewakers van bevoorradingsvoertuigen van de NAVO zijn vrijdag in de Oost-Afghaanse provincie Ghazni omgekomen toen ze aan werden gevallen door opstandelingen.

Het incident gebeurde door een misverstand in het gebied Shahbaz in Ghazni, zo vertelde de Afghaanse veiligheidsdienst aan TOLOnieuws. Er raakten ook twee agenten gewond.

Het incident vond plaats toen Taliban-militanten een NAVO-konvooi aanvielen in het district Aab Band waarbij een beveiliger werd gedood en een andere gewond raakte.

De NAVO maakt op grote schaal gebruik van Afghaanse bewakers om objecten te beveiligen.

Volgens TOLOnews zijn militanten in veel dorpen in de provincie Ghazni actief. Ze voeren veelvuldig aanvallen uit op de Afghaanse politie in de provincie.

Door de provincie Ghazni loopt de strategisch zeer belangrijke snelweg van Kabul naar de zuidelijke stad Kandahar.

Het geweld is volgens TOLOnews de afgelopen tijd in Afghanistan toegenomen, op het moment waarop Afghaanse strijdkrachten op het punt staan om de verantwoordelijkheid in zeven gebieden van de NAVO over te nemen.

Een VN-gezant voor Afghanistan verklaarde eerder dit jaar dat het land de meest gewelddadige periode kent sinds het Taliban-bewind eind 2001 werd afgezet.