vrijdag 15 augustus 2008

Taliban veroveren Nawa, Amerikanen verlaten het district in de provincie Ghazni

Na tien dagen van gevechten hebben Amerikaanse troepen zich teruggetrokken uit het district Nawa in de gewelddadige provincie Ghazni in het zuidoosten van Afghanistan. De Taliban beschouwen het als een grote overwinning.

De Taliban namen zonder slag of stoot het districtscentrum in handen. Ook de plaatselijke autoriteiten waaronder de politie hadden zich teruggetrokken. De Taliban bevestigde de inname van Nawa.

De BBC meldt dat het om 100 tot 150 Amerikaanse soldaten gaat die het district hebben verlaten na herhaaldelijke aanvallen van de Taliban.

Een woordvoerder van de Taliban vertelde aan de Britse omroep dat er tien dagen was gevochten en maakte melding van een “grote overwinning”.

Verslaggevers zeggen dat de terugtrekking van de Amerikanen het aanzien van de Afghaanse regering in plattelandsgebieden verzwakt.

Volgens BBC-verslaggever Bilal Sarwary in Kabul is het district om twee redenen erg belangrijk.

Het stelt de Taliban in staat om meer aanvallen uit te voeren op de belangrijke verbindingsweg van Kabul naar Kandahar en het district grenst aan de strategisch belangrijke provincie Zabul. In Zabul kunnen de Taliban zich hierdoor beter handhaven.

Een overheidsfunctionaris zei tegen de omroep op basis van anonimiteit dat de terugtrekking een “verkeerd signaal” afgeeft. Het ondermijnt het vertrouwen van de plaatselijke bevolking dat de overheid nog iets in de melk te brokkelen heeft op het platteland.

Het districtcentrum werd sinds drie dagen omsingeld, zo vertelde het districtshoofd Mohibullah Kheplwak aan het Chinese persbureau Xinhua. De provinciale overheid slaagde er niet in om versterkingen te sturen voor de politie van het district die in gevecht was met militanten.

Kheplwak zei: Al de politie- en overheidsfunctionarissen zijn deze ochtend teruggetrokken uit Nawa vanwege een gebrek aan essentiĆ«le voorraden. De Taliban hebben het districtscentrum ingenomen zonder een schot te lossen.”

De gouverneur van Ghazni, dr. Osman Osmani, waarschuwde in juli al dat Taliban-strijders zich samen hadden getrokken in de provincie Ghazni. Ook de gelijknamige provinciehoofdstad liep volgens hem gevaar.

Een maand daarvoor vertelde hij dat de islamitisch fundamentalistische beweging vanuit Ghazni meer druk uit wilde oefenen op de hoofdstad Kabul, die steeds meer ingesloten dreigt te raken door geweld.

Maar Nawa is het meest zuidelijke district van Ghazni, dus ver verwijderd van Kabul. Het ligt ingeklemd tussen de provincies Zabul en Paktika. In Afghanistan ligt het nog zuidelijker dan bijvoorbeeld de provincie Uruzgan.

Het komt vaker voor dat opstandelingen een district innemen. Door waarnemers wordt dit wel eens een "propagandastunt" van de Taliban genoemd. Zo tonen ze de zwakte aan van de overheid. Onlangs bezetten ze het district Ajristan in het oosten van Ghazni.

Meestal worden ze dan in de dagen daarna weer verdreven uit een district als er versterkingen arriveren van de buitenlandse troepenmacht en het Afghaanse leger.

Het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF-veiligheidsmacht in Ghazni wordt geleid door de Verenigde Staten en behoort tot het Regional Commando Oost. Ook de provincie Zabul wordt door Washington geleid maar valt onder het RC-Zuid.

Ondertussen is het aantal dodelijke slachtoffers door gewelddadigheden dit jaar in het Aziatische land opgelopen tot boven de 3.200. Het lukt de regering samen met de NAVO niet om veiligheid te brengen in het land.

Zie ook
Taliban richten hun pijlen op Ghazni vanwege Kabul
De gouverneur van de provincie Ghazni heeft verklaard